Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na Mariupol řídili Rusové? Skupina Bellingcat ukázala na důstojníky SBU

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Britská skupina Bellingcat uvedla, že zjistila totožnost ruských důstojníků, kteří nařídili a přímo řídili ostřelování ukrajinského města Mariupol v lednu 2015 raketomety. Útok si tehdy vyžádal životy nejméně 30 civilistů, uvedla agentura AP a dodala, že ruské ministerstvo obrany se odmítlo vyjádřit.

Palbě raketometů podle Bellingcat veleli generálové Stepan Jaroščuk a Dmitrij Klimenko, plukovníci Sergej Lisaj a Oleg Kušinov, jakož i důstojníci Alexandr Capljuk, Alexandr Muratov, Maxim Vlasov, Sergej Jurčenko, Alexandr Grunčev, Alexandr Jevtodi a Grair Jegiazarjan.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrycak dnes před novináři prohlásil, že Kyjev má důkazy, že se ostřelování Mariupolu vedlo raketomety ruské armády, obsluhovanými ruskými vojáky z jednotek 200. motostřelecké brigády a 2. gardové motostřelecké divize, zvané Tamanská. Operaci podle něj velel náčelník dělostřelectva a raketových vojsk ruského Jižního vojenského okruhu generál Jaroščuk, součinnost raketometů z obou jednotek zajišťoval plukovník Vlasov a palbu z pozic separatistů řídil plukovník Capljuk.

"Dva oddíly raketometů Grad vypálily více než 120 raket na pokojné město. Po zprávách, že na místo vyjeli pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), ruští vojáci začali zbaběle zastírat stopy zločinu a následně se vrátili do Ruska," prohlásil Hrycak. SBU považuje 11 identifikovaných ruských důstojníků za podezřelé ze spáchání teroristického činu. "Je jasné, že svolení k tomuto útoku dalo nejvyšší politické a vojenské vedení Ruska," prohlásil.

Strategicky položený přístav na březích Azovského moře se podařilo udržet v ukrajinských rukou.

SBU podle Hrycaka disponuje nahrávkami odposlechnutých telefonátů a dalšími dokumenty, které podle něj potvrzují účast ruských vojáků v útoku na Mariupol. Tyto důkazy budou předány Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů na východě Ukrajiny, Moskva všechna obvinění stále odmítá. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých.

Témata:  Ukrajinská krize EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy