reklama

Volby v Kurdistánu se tak budou konat až poté, co by měla být zformována nová irácká vláda. Už tuto sobotu se v Iráku totiž konají parlamentní volby, které budou prvními volbami v zemi poté, co irácká armáda loni znovu ovládla všechna území kontrolovaná teroristickou organizací Islámský stát (IS). Iráckým premiérem ale může i po volbách být opět Hajdar Abádí, pro jehož koalici by podle březnového průzkumu hlasovalo 15 procent, uvedla dnes televize Al-Džazíra. Podle jiného průzkumu Abádího jako premiéra podporuje zhruba 60 procent dotázaných.

Volby odložil parlament autonomního Kurdistánu loni v říjnu, krátce nato vypršelo funkční období regionálního prezidenta Masúda Barzáního, který už nechtěl pokračovat v úřadu. Kurdští poslanci schválili, že prezidentské pravomoci budou prozatím rozděleny mezi vládu, parlament a justici, a funkční období parlamentu prodloužili.

Referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu a několika regionů obývaných Kurdy, včetně sporné provincie Kirkúk, se uskutečnilo loni 25. září a přes 90 procent hlasujících se v něm vyslovilo pro nezávislost. Referendum mělo regionální vládě poskytnout mandát pro jednání s Bagdádem. Irácká vláda ale platnost referenda neuznala a s Kurdy o jejich nezávislosti jednat nehodlá.

Krátce po referendu irácká vláda zastavila většinu mezinárodních letů na letiště kurdském Irbílu a Sulajmáníi a uzavřela své hraniční přechody do Kurdistánu. Tři týdny po referendu Bagdád zahájil ofenzivu s cílem získat opět kontrolu nad provincií Kirkúk, kterou Kurdové ovládli v roce 2014 poté, co irácká armáda uprchla před bojovníky IS. Oblast, v níž jsou bohatá ropná naleziště, irácká armáda ovládla loni během necelého týdne.