Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti zvyšují kriminalitu? Ta německá je na nejnižší úrovni za 25 let

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Berlín - Kriminalita v Německu loni podle statistik klesla na nejnižší úroveň za posledních 25 let. Úřady zaznamenaly 5,76 milionu trestných činů, což je nejnižší počet od roku 1992. Podle agentury DPA to dnes sdělil ministr vnitra Horst Seehofer, který však také upozornil, že stoupl počet deliktů namířených proti policistům.

Nejnižší, a to dokonce za uplynulých 30 let, je podle ministerstva vnitra také míra kriminality v poměru k počtu obyvatel země. Na 100.000 obyvatel v roce 2017 připadalo méně než 7000 případů.

"Německo je bezpečnější. Nicméně k odvolání poplachu není žádný důvod," prohlásil podle DPA Seehofer, který kriminální statistiku veřejnosti představil. Podle jeho vyjádření spolkové i zemské úřady v tomto směru ještě čeká hodně práce.

Podle ministerstva vnitra objasněnost trestných činů loni dosáhl 55,7 procenta, což je nejvíce od začátku sledování tohoto ukazatele v roce 2005. Do tohoto údaje se ovšem nezapočítávají delikty cizinců jako například ilegální vstup na německé území.

Podíl objasněných případů se ale silně liší v závislosti na konkrétní trestné činnosti. Například u vloupání do bytů dosahuje jen 17,8 procenta, zatímco trestné činy spojené s úmrtím byly objasněny z 95,6 procenta.

Podle údajů policejních odborů se loni stalo obětí dokonaných trestných činů nebo pokusů o ně 74.400 policistů. To je o 2600 případů více než v roce 2016.

Témata:  Německo kriminalita Imigranti z Afriky a Blízkého Východu policie Německo věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy