reklama

Smlouvu s Íránem Evropská unie opakuje označuje za jeden ze základů regionální bezpečnosti. Podle starších vyjádření unijní diplomacie je nutné vyřešit spory, které Západ s Teheránem dlouhodobě má třeba o jeho balistickém programu. Podle mínění EU by však bylo chybou spojovat tyto spory s dohodou, která po rocích jednání dostala jaderný program země pod mezinárodní kontrolu.

Dohodu, dojednanou v roce 2015 ještě za předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy, nynější prezident Donald Trump dlouhodobě kritizuje. Dnes se čeká jeho rozhodnutí, zda ji vypoví či ne. Prezident USA se totiž musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín vyprší 12. května.

Při tom minulém termínu Trump řekl, že účast USA na dohodě příště neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny.

"Opakujeme, že podle našeho názoru je dohoda funkční, a na našem odhodlání zajistit její plné pokračování se nic nemění," řekla dnes novinářům mluvčí unijní diplomacie Maja Kocijančičová. Evropští politici, včetně německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se v minulých týdnech snažili Trumpův pohled na dohodu s Íránem změnit.