Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Maďarsku se za doprovodu demonstrací poprvé sešel parlament

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - V Budapešti se dnes dopoledne na ustavující schůzi sešel nový maďarský parlament. Prezident země János Áder při této příležitosti poslancům doporučil, aby novým premiérem ve čtvrtek opět zvolili Viktora Orbána, jehož strana Fidesz a její menší spojenec získaly v dubnových volbách dvoutřetinovou ústavní většinu. Proti Orbánovi a jeho údajně nedemokratickým krokům dopoledne před parlamentem protestovalo několik set lidí. Večer se na manifestaci proti staronovému předsedovi vlády sešly podle agentury Reuters tisíce demonstrantů.

Protestující Orbána označovali za autoritářského vůdce a vyzývali opozici, aby se proti němu sjednotila.

Podle Reuters se očekává, že čtvrteční hlasování o Orbánovi bude jen formalita a Orbán bude hladce zvolen. O sestavení kabinetu požádal Áder oficiálně Orbána už v pondělí, ten pověření přijal.

Prezident dnes také uvedl, že legitimitu nového parlamentu ani budoucí vlády není možné zpochybňovat a že výsledky voleb je třeba respektovat. Dodal, že ve volbách o hlasy voličů usiloval rekordní počet 23 stran, přičemž každé z nich stát vyplatil nejméně 153 milionů forintů (přes 12 milionů Kč). To podle prezidenta vyvolává otázku, zda by se země neměla vrátit k dřívějším pravidlům týkajícím se vyplácení politických stran po volbách, aby "někteří lidé nezaměňovali tuto oslavu demokracie za byznys".

Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty získala v parlamentních volbách dvoutřetinovou ústavní většinu, celkem 133 ze 199 křesel. Pozorovatelé upozorňují, že Orbánovi to umožní dál pohodlně upevňovat moc a pokračovat ve své protiimigrační politice. Čtyřiapadesátiletý politik bude premiérem již počtvrté.

Kromě koalice strany Fidesz a křesťanských demokratů usedli v parlamentu také zástupci radikální nacionalistické strany Jobbik (26 křesel), koalice vedené socialisty (20 křesel) a dalších menších stran. V parlamentu není žádný nezávislý poslanec a jednoho zástupce má německá menšina. Předsedou sněmovny byl dnes zvolen László Kövér z Fideszu.

Na sociálních sítích se k protestům proti Orbánovi přidaly tisíce lidí a od voleb se konalo už několik velkých protivládních demonstrací. Organizátoři tyto akce pořádají především jako výraz nesouhlasu s volebním systémem, který umožnil Fideszu opět přesvědčivě vyhrát a který je podle demonstrantů "nespravedlivý".

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy