Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za uprchlíky v doplňkové ochraně smí do Německa přicházet rodiny

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Rodinní příslušníci běženců, kteří v Německu mají takzvanou doplňkovou ochranu, budou moci od srpna znovu přicházet do spolkové republiky. Počítá s tím novela zákona, pro níž se dnes vyslovila německá vláda. Slučování rodin těchto migrantů má být omezeno počtem 1000 měsíčně. Parlamentem by novela měla projít s přehledem, i když se očekávají vášnivé diskuze.

Slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, velká koalice CDU/CSU a SPD v březnu 2016 na dva roky přerušila kvůli vysokému počtu migrantů, kteří v té době do Německa přicházeli. Letos v únoru tento stav vláda prodloužila až do konce července.

Nyní staronová velká koalice došla ke kompromisu, který slučování rodin opět umožní. Počítá s tím, že měsíčně do Německa bude přicházet maximálně tisícovka rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou. V případě dospělých migrantů jde o jejich manžele, či manželky a nezletilé děti. V případě mladistvých běženců o jejich rodiče.

Přihlížet se bude k tomu, v jaké humanitární situaci rodinní příslušníci jsou, kolik jim je let, jak dlouho žijí odděleni, jestli jsou vážně nemocní nebo jak dobře umí německy. Na sloučení rodiny naopak nebudou mít nárok lidé, kteří vstoupili do manželství až po útěku z domovské země, nebo osoby, které německé úřady považují za bezpečnostní hrozbu.

"Myslím, že jsme našli velmi rozumné řešení," je přesvědčen ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se dlouhodobě stavěl za tvrdé omezení migrace do spolkové republiky. Odlišný názor mají opoziční Zelení a Levice, podle nichž je vládní návrh moc přísný, a také Alternativa pro Německo (AfD), která by slučování rodin v tomto případě zakázala zcela.

Témata:  Německo uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu zákony Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy