Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka zemřela při obřízce, pravděpodobně ji předávkovali anestetiky

Egypt, ilustrační foto
Egypt, ilustrační foto
Foto: INT

Káhira – Sedmnáctiletá dívka zemřela při obřízce na soukromé klinice v Egyptě. Případem už se zabývají tamní úřady.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že se případ stal v provincii Suez a že dívka skonala v anestezii. Zástupce provinčních zdravotnických úřadů Latfí Abdas Samí připomněl, že praxe ženské obřízky je v zemi zakázaná.

Zákaz byl sice vyhlášen v roce 2008, ale jak uvedla agentura AFP, obřízka se v Egyptě, zejména v jeho venkovských oblastech, stále hojně praktikuje. Provádějí ji muslimové i menšinoví křesťané. Jejich počet v Egyptě sice klesá, statistiky z roku 2014 uvedly, že obřízkou prošlo 90 procent vdaných Egypťanek ve věku od 15 do 45 let.

Případ zemřelé Majar Músové se stal v neděli, kdy zákrok podstoupila také její sestra. Úřady v pondělí kliniku zavřely a vyslýchají její vedení. Podle egyptských sdělovacích prostředků je dívčina matka zdravotní sestra a otec v minulosti pracoval jako chirurg. Operaci měla provést registrovaná lékařka.

Přesný důvod smrti určí pitva. Abdas Samí agentuře AP řekl, že možnou příčinou mohly být komplikace při anestezii. Stanice Sky News Arabia vysílající v arabštině uvedla, že lékařka byla zatčena a že možnou příčinou úmrtí byl omyl v dávce anestetik.

Témata:  Egypt obřízka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy