Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za ztroskotání lodi Costa Concordia si kapitán odsedí 16 let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Florencie – Bývalý lodní kapitán Francesco Schettino (55), který je odpovědný za ztroskotání výletního plavidla Costa Concordia z roku 2012, si odsedí 16 let. Rozsudek dnes potvrdil italský odvolací soud.

Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Velitel lodi, kterého bulvární média překřtila na Kapitán Zbabělec, protože jedinou jeho snahou bylo zachránit sebe sama, se proti původnímu rozsudku odvolal a žádal plné osvobození.

Odvolal se i státní žalobce, který původně navrhoval 26 let vězení a který v odvolání žádal 27 let a tři měsíce. Odvolací soud rovněž podle italského tisku zakázal Schettinovi po propuštění z vězení pět let pracovat v námořnickém oboru. Nařídil mu také zaplatit soudní výlohy.

Schettino se za havárii zodpovídal jako jediný člen posádky. Původně měli před soudem stanout i další lodní důstojníci, ti se ale procesu vyhnuli díky tomu, že s prokuraturou uzavřeli dohodu o vině a trestu.

Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotala u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Vrak 290 metrů dlouhé lodi byl z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročné operaci odtažen na konci roku 2014.

Témata:  Costa Concordia Francesco Schettino soudy

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy