Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potvrdil rozsudek v kauce kapitána výletní lodi Costa Concordia

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Výletní loď Costa Concordia v roce 2012 ztroskotala u ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska s více než 4200 lidmi na palubě. Italský nejvyšší soud dnes potvrdil dřívější rozsudky odsuzující bývalého námořního kapitána Franceska Schettina k 16 letům vězení.

Ztroskotání lodě Costa Concordia si vyžádalo 32 životů. Soud s kapitánem začal v červenci 2013, kdy bylo odsouzeno pět zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere k trestům od 18 do 34 měsíců - kormidelník lodi, krizový manažer společnosti a tři důstojníci posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti.

Šestapadesátiletý Schettino, který by měl rovnou zamířit za mříže, byl v únoru 2015 odsouzen k 16 letům vězení za zabití, opuštění plavidla a za jeho potopení.

Schettinovi je kladeno za vinu, že plavidlo odchýlil od kurzu a přiblížil ke břehu manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova.

Námořní autority rovněž Schettinovi vytýkají, že potápějící se loď opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde. V médiích si proto vysloužil přezdívku „zbabělý kapitán".

Kapitán, který považuje rozsudek za příliš tvrdý, dostal i pětiletý zákaz velet lodi a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce. Sám odsouzený nebyl podle agentury AFP dnešnímu jednání soudu přítomen, nebyl ani u sebe doma, aby se vyhnul televizním kamerám.

Témata:  Francesco Schettino Costa Concordia Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy