Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vězení hodně medituji. A uvažuji o studiu práv, říká kapitán lodi Costa Concordia

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Řím - Francesco Schettino, bývalý kapitán výletní lodi Costa Concordia byl v květnu odsouzen k 16 letům vězení. Ital teď svůj čas za mřížemi tráví hraním ping-pongu a četbou knih o meditaci.

Výletní loď, které Schettino velel, v roce 2012 ztroskotala poblíž ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska s více než 4200 lidmi na palubě. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Kapitánovi je kladeno za vinu, že plavidlo odchýlil od kurzu a přiblížil ke břehu manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova.

Schettinovi bylo také vytýkáno to, že potápějící se loď opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde. Média mu proto dala přezdívku „zbabělý kapitán".

„Bez meditace bych tu nevydržel," přiznal deníku Il Messaggero 56letý Schettino, který si svůj trest odpykává ve vězení Rebibbia v Římě. Jednou týdně ho tu mohou navštívit příbuzní z jeho rodného města Meta di Sorrento u Neapole.

Schettino také zvažuje, že se od podzimu vrhne do studia práv, napsal dnes římský deník Il Messaggero.

Schettino sdílí celu číslo 81 s dalšími třemi odsouzenými, ovšem její dveře jsou přes den otevřené a zavírají se až ve 22:30.

Nejvíce bývalému kapitánovi chybí moře a otevřený prostor, proto se mu věnuje psycholog a vychovatelé. Když tráví čas venku, na vězeňské louce z umělého trávníku, bere si s sebou láhev vody, do níž dá trochu soli. Na slunci si s ní smočí vlasy a připomene si vůni moře.

Témata:  Francesco Schettino Itálie Costa Concordia

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy