Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena Karla Velikého za zásluhy o Evropu putuje k francouzskému prezidentovi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Berlín - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v Cáchách na západě Německa dostal Cenu Karla Velikého za zásluhy o evropské sjednocení a porozumění. Německá kancléřka Angela Merkelová pronesla laudatio a ocenila Macronovu jasnou představu reforem Evropské unie i schopnost nadchnout pro ni lidi.

"Za prvé, Emmanuel Macron ví, co Evropu v jádru drží pohromadě. Za druhé, Emmanuel Macron má jasnou představu o tom, kam a jak by se Evropa měla dále rozvíjet. A za třetí, Emmanuel Macron přináší svou schopnost nadchnout pro Evropu," řekla dnes šéfka německé vlády.

"V podobě Macrona vstoupil na evropské jeviště mladý politik, pro něhož je evropská integrace, společná měna samozřejmostí. Politik, který možná také právě proto cítí, že tato samozřejmost je největším rizikem pro evropskou integraci, pro evropský model," poznamenala také Merkelová, která varovala před nacionalismem a autoritářskými tendencemi a vyzvala k angažmá za zachování demokracie, lidských práv a vlády práva.

Čtyřicetiletý politik prestižní ocenění dostal mimo jiné za svůj vášnivý boj proti nacionalismu a izolacionismu i za oživení debaty o budoucnosti Evropy.

Mezinárodní cena Karla Velikého se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení a porozumění. V minulosti ji dostali i československý prezident Václav Havel, bývalý americký prezident Bill Clinton nebo Merkelová.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy