Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velmoci po útocích vyzvaly ke zmírnění napětí mezi Íránem a Izraelem

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž/Moskva - Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval ke zklidnění napětí na Blízkém východě. Reagoval tak na noční útoky, při kterých Írán zasáhl ze Sýrie izraelské cíle na okupovaných Golanských výšinách, a následnou odvetnou palbu ze strany židovského státu. Důležitost uklidnění situace zdůraznil i náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. Británie útok Íránu na Izrael odsoudila.

"Prezident je o dění pravidelně informován. Vyzval ke zklidnění situace," uvedl Macronův úřad ve svém prohlášení. Francouzský vůdce bude o situaci na Blízkém východě debatovat rovněž během dnešní schůzky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, sdělil Elysejský palác.

Narůstající vojenské napětí mezi Izraelem a Íránem znepokojuje rovněž Rusko. "Ta situace vyvolává obavy. Je třeba pracovat na zmírnění napětí," citovala agentura TASS Bogdanova.

Británie íránské útoky odsoudila. Vyzvala rovněž Rusko, aby využilo svého vlivu v Sýrii a dalším podobným incidentům zabránilo, informoval mluvčí premiérky Theresy Mayové. "Odsuzujeme íránské útoky na Izrael. Izrael má jasné právo se bránit," uvedl mluvčí. "Vyzýváme Írán, aby se zdržel dalších podobných útoků," dodal.

Rusko spolu s Íránem patří k hlavním spojencům syrského prezidenta Bašára Asada. Izrael dal opakovaně najevo, že nepřipustí, aby Írán vybudoval v Sýrii novou frontu proti Izraeli.

Témata:  Francie Rusko Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy