Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Německo proti USA: podporují platnost jaderné smlouvy s Íránem

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Moskva - Írán by měl dostát závazkům z jaderné dohody a Moskva by mohla využít svého vlivu, aby se tak stalo. Po jednání s ruským partnerem Sergejem Lavrovem to dnes v Moskvě prohlásil šéf německé diplomacie Haiko Maas. Lavrov odstoupení USA od smlouvy označil za vážné porušení rezoluce OSN a úder proti dohodě o nešíření jaderných zbraní.

Už před příletem do Moskvy dal dnes německý ministr najevo, že americké rozhodnutí vypovědět jadernou smlouvu s Íránem bude ústředním tématem jeho rozhovorů s Lavrovem. Spolu s USA, Británií, Francií a Čínou jsou Rusko a Německo signatáři jaderné dohody uzavřené v roce 2015. Prezident USA Donald Trump se v úterý rozhodl od smlouvy odstoupit a obnovit protiíránské sankce.

Haas vyjádřil přesvědčení, že navzdory americkému stanovisku by měl Teherán smlouvu dodržovat. Ve stejném duchu mluvil i Lavrov, podle něhož signatářské státy na zachování smlouvy pracují. "I přes odstoupení USA je důležité udržet smlouvu při životě," řekl Lavrov.

Maas poznamenal, že by se rád dozvěděl, jaké sankce proti Teheránu Washington konkrétně připravuje. USA by si podle něj měly uvědomit, že sankce mohou mít dopad i na třetí země. I Lavrov konstatoval, že by dopad sankcí neměl postihnout obchodní partnery Íránu.

Podle ruského ministra je americké rozhodnutí vážným porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN a úderem proti platnosti smlouvy o nešíření jaderných zbraní v blízkovýchodním regionu. Lavrov vyzval Washington, aby po odstoupení od smlouvy nevyvíjel nátlak na íránské partnery.

Témata:  Rusko Německo Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.