Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi věří méně než polovina lidí

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Od lednového znovuzvolení Miloše Zemana hlavou státu důvěra veřejnosti v úřad prezidenta klesla z 55 na 49 procent. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přes pokles je ale prezident nadále třetí nejdůvěryhodnější ústavní institucí v Česku. Největší důvěru mají nadále starostové a obecní zastupitelstva.

V průzkumu z letošního ledna, který se konal těsně před Zemanovým znovuzvolením, vyjadřovalo důvěru prezidentovi 55 procent lidí. Do dubna důvěra klesla na 49 procent. Nižší byla naposledy loni v květnu a červnu po tehdejším skokovém propadu v době vládní krize, kdy Zeman váhal s odvoláním tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády.

V posledních dvou měsících také poklesla důvěra ve vládu a Sněmovnu. Letos v únoru měl kabinet podle průzkumů CVVM ještě důvěru 38 procent obyvatel Česka a Sněmovně věřilo 32 procent obyvatel. V dubnu již důvěra ve vládu činila jen 31 procent a ve Sněmovnu 26 procent. Kabinet vedený Babišem vládne od konce ledna v demisi, když Sněmovna vládě nevyslovila důvěru. Vládě a Sněmovně tak nyní věří méně lidí než loni v dubnu, kdy ještě vládl kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD).

O několik procentních bodů klesla v posledních měsících i důvěra v Senát, a to z únorových 34 procent na dubnových 31 procent. Za stejné období klesla i celková spokojenost lidí s politickou situací v Česku. V únoru s ní bylo spokojeno 17 procent lidí a 44 procent nespokojeno. V dubnu spokojenost klesla na 13 procent a nespokojenost stoupla na 57 procent, což je největší nespokojenost od loňské vládní krize Sobotkova kabinetu.

Stabilně největší důvěru si z institucí drží starostové a obecní zastupitelstva, kterým v dubnu shodně věřilo 62 procent lidí. Hejtmanům a krajským zastupitelům věřilo kolem 40 procent lidí. Důvěra veřejnosti ve vedení obcí a krajů se v uplynulých měsících výrazněji neměnila.

Průzkum provádělo CVVM od 7. do 19. dubna. Zúčastnilo se ho 1115 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Témata:  Miloš Zeman průzkumy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy