Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán si podle izraelského premiéra moc dovoluje, odveta byla přiměřená

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - Izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii byly přiměřenou reakcí, protože Teherán "překročil červenou čáru". Podle agentury Reuters to dnes prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael předtím oznámil, že zasáhl téměř veškerou vojenskou infrastrukturu íránských sil v Sýrii. Šlo o reakci na noční raketový útok, který provedly íránské síly v Sýrii na izraelské cíle na Golanských výšinách.

V krátkém videu Netanjahu řekl, že Izrael spáchal "rozsáhlý útok na íránské cíle v Sýrii". "Jsme uprostřed vleklého konfliktu a naše politika je jasná. Nedopustíme, aby se Írán pevně vojensky zakotvil v Sýrii," dodal izraelský premiér.

Íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily v noci na dnešek zhruba 20 střel a raket na izraelské cíle na Golanských výšinách. Izrael na palbu reagoval a brzy ráno zasáhl desítky íránských cílů v sousední zemi, mimo jiné sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajská centra využívaná elitními íránskými jednotkami v Sýrii. Írán zatím na útoky nijak oficiálně nereagoval.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že izraelské nálety na íránské cíle v Sýrii usmrtily 23 bojovníků, včetně pěti syrských vojáků. Podle syrské armády zemřeli tři lidé.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy