reklama

Čínská televize Mango se ocitla pod palbou kritiky na sociálních sítích, protože při vysílání letošního prvního semifinále Eurovize rozmazala záběry na duhovou vlajku, která je univerzálním symbolem užívaným homosexuály.

Televize také vystřihla vystoupení irského zpěváka Ryana O'Shaughnessyho, které zahrnovalo mužskou taneční dvojici umělecky vyjadřující homosexuální partnerský vztah.

Podle BBC čínská televize Mango rovněž vyřadila z vysílání vystoupení albánského zpěváka Eugenta Bushpepy, u něhož zase čínským cenzorům vadilo jeho tetování.

Evropská vysílací unie (EBU), která je organizátorem soutěže, uvedla, že podporuje rozmanitost názorů a zásahy čínské cenzury jsou v rozporu s jejími hodnotami.

"S lítostí proto oznamujeme, že jsme se rozhodli s okamžitou platností ukončit spolupráci s touto televizí (Mango) a že tato televize nebude mít dovoleno přenášet druhé semifinále ani velké finále soutěže," sdělila Evropská vysílací unie v prohlášení. Druhé semifinále se konalo ve čtvrtek večer.

Irský zpěvák O'Shaughnessy rozhodnutí Evropské vysílací unie přivítal. "Od začátku zdůrazňujeme, že láska je láska - ať už se jedná o dva chlapce, o dvě dívky nebo o chlapce a dívku. Domnívám se, že to je důležité rozhodnutí," řekl zpěvák, který postoupil do sobotního finále konaného v portugalské metropoli Lisabonu s písní o konci vztahu.