Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko popírá, že by jednalo se Sýrií o dodávce protiraket S-300

S-300
S-300
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Rusko nejedná se Sýrií o dodávce protiraketových systémů S-300, protože syrská protivzdušná obrana "má všechno, co potřebuje". Ruskému listu Izvestija to řekl kremelský poradce Vladimir Kožin. Informace o možných dodávkách raket země - vzduch se objevily po dubnovém prohlášení Sergeje Lavrova, v němž ruský ministr zahraničí takovou možnost připustil.

Podle Kožina, který má v Kremlu na starosti zbrojní kontrakty se zahraničím, Moskva "zatím o žádné dodávce moderních prostředků protivzdušné obrany do Sýrie nejedná". Ruský list s odvoláním na ruské experty napsal, že pokud by Rusko v budoucnu své stanovisko změnilo, dodá Damašku protirakety bezplatně. O výcvik obsluhy by se mohl postarat Írán, který už systémy S-300 má, uvedl deník.

Kožin se ke zbrojní spolupráci se Sýrií vyslovil dva dny po návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Kremlu. Podle agentury Reuters předseda izraelské vlády na ruského prezidenta Vladimira Putina naléhal, aby Rusko Sýrii žádné rakety nedodalo.

Západní spojenci v dubnu provedli letecký útok na cíle v Sýrii, který podle Lavrova zbavil Rusko morálních zábran, pokud jde o posílení syrské protivzdušné obrany. List Kommersant tehdy napsal, že dodávka raket S-300 může být otázkou několika dní.

Syrská armáda má ve výzbroji několik starších baterií protiraket sovětské a ruské výroby. Přestože ruská armáda už disponuje modernějšími typy S-400 a ve vývoji jsou protirakety S-500, starší typy S-300 podle zbrojních expertů pořád ještě překonávají vše, co má dnes Sýrie k dispozici.

Témata:  Rusko Sýrie Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy