Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci se obávají útoků, posílí ostrahu ambasád a dalších institucí

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Bezpečnostní opatření kolem izraelských zastupitelských úřadů a židovských institucí ve světě byla zpřísněna kvůli možné odvetné akci Íránu za čtvrteční izraelské útoky na íránská zařízení v Sýrii. Izraelská armáda dnes zveřejnila podrobnosti o zasažených místech.

Podle dnešního izraelského tisku se posilují bezpečnostní opatření u izraelských velvyslanectví, židovských škol a dalších institucí. Zástupci Izraele v cizině dostali pokyn k ostražitosti a změněně rutinního programu, aby zmenšili riziko zasažení případným útokem.

Výzvy se týkají především míst v Jihoafrické republice, Africe a některých oblastí v Asii, kde mají širší zastoupení organizace, jež podporuje Írán.

Teherán pohrozil odvetou už za dubnové útoky na základnu v Sýrii, kterou využívaly íránské revoluční gardy. O život tam přišlo několik Íránců. Izrael teď počítá s tím, že Írán a jeho spojenci připravují útoky proti Izraeli.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí dnes obvinil Izrael, že si pro zásah v Sýrii vymyslel lživé záminky. "Opakované útoky sionistického režimu v Sýrii byly postaveny na vymyšlených a nepodložených záminkách. Tyto útoky na syrské území jsou zjevnou agresí a dokládají lživý charakter tohoto (izraelského) režimu. Jde mu o to, aby vyprovokoval krize, nedokáže se smířit se stabilitou a bezpečností ve své oblasti," řekl mluvčí.

Izraelská armáda dnes vydala mapky míst, která byla při čtvrtečním útoku v Sýrii zasažena - podle Izraele v odvetě za předchozí íránský útok ze Sýrie na Izrael. Podle armády Izrael zasáhl v Sýrii 50 cílů využívaných Íránci. Je mezi nimi logistické středisko Al-Kisva u Damašku, kde jsou sklady, kanceláře, velitelství a tankovací stanice. Izrael už loni Al-Kisvu označil za možnou íránskou základnu v Sýrii. Dalšími terči čtvrtečních útoků byly objekty používané íránskými revolučními gardisty, dále sklady zbraní, pozorovatelská stanoviště a zásobárny. Ministr obrany Avigdor Lieberman řekl, že zasažena byla "téměř celá" íránská infrastruktura v Sýrii.

Témata:  Izrael Izraelská armáda velvyslanectví násilí terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy