Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové tvrdí že zmařili útok teroristů na oslavy 9. května

Oslavy osvobození na Rudém náměstí v Moskvě (9.5.2016)
Oslavy osvobození na Rudém náměstí v Moskvě (9.5.2016)
Foto: YouTube

Moskva - Ruské tajné služby zabránily teroristickému útoku na vlastenecký pochod v Moskvě, kterého se 9. května zúčastnil více než milion lidí. Oznámil to dnes náměstek ministra zahraničí Oleg Syromolotov. V moskevském davu tehdy kráčel i ruský prezident Vladimir Putin spolu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

"Zadrželi hned několik skupin, které měly uskutečnit výbuchy během akce Nesmrtelný pluk v Moskvě. Měly už pro to zhotovené zbraně," řekl agentuře TASS Syromolotov, který býval generálem tajných služeb, než jej Putin před třemi lety jmenoval náměstkem ministra zahraničí zodpovědným za boj proti terorismu. "Přemisťovali se ze Sibiře, z města Novyj Urengoj. Uskutečnilo se tam asi 17 domovních prohlídek a pozatýkali na 20 lidí," uvedl. "Jen od 21. do 24. dubna bylo u nás zlikvidováno 27 teroristů," dodal.

Součástí oslav výročí porážky hitlerovského Německa v Rusku je již několik let akce Nesmrtelný pluk - pochody lidí s portréty jejich blízkých, kteří padli ve válce. Koná se už nejen v ruských městech, ale i jinde ve světě. V moskevském několikahodinovém průvodu, kterého se podle úřadů účastnilo více než milion lidí, kráčel i prezident Putin s portrétem svého otce, který za války bojoval a byl raněn u Leningradu.

Podle Syromolotova i loni ruské tajné služby zneškodnily teroristickou skupinu, která chystala atentát na průvod v Petrohradu. "Když jsme začali zkoumat financování, zjistili jsme, že bylo z Turecka, a pak jsme narazili na záložní skupinu na Sibiři," dodal.

Právě Syromolotov si před týdnem v médiích postěžoval na váznoucí spolupráci s Brity při zajištění bezpečnosti mistrovství světa ve fotbale, které v Rusku začne příští měsíc. Důvodem je aféra kolem otravy bývalého dvojího agenta Sergeje Skrypala a jeho dcery v Anglii, ze které Londýn obviňuje Moskvu. Fotbalový šampionát se odehraje v Rusku od 14. června do 15. července v jedenácti městech.

O zneškodnění skupiny islamistů, plánujících útoky v Moskvě, informovala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) již koncem dubna. Uvedla tehdy, že zadržela čtyři členy "spící buňky" teroristické organizace Islámský stát (IS) a při související bezpečnostní operaci pozatýkala 20 dalších osob. FSB tehdy tvrdila, že přípravy na útoky se koordinovaly ze Sýrie, kde Rusko vojensky zasáhlo na straně režimu Bašára Asada, zatímco tisíce ruských občanů, převážně muslimů ze severního Kavkazu, válčily v řadách IS.

Témata:  Rusko Moskva terorismus Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy