Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva britští turisté zmizeli v Kongu

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Kinshasa - Dva britští turisté a jejich řidič byli dnes uneseni v národním parku Virunga na východě Konga, když bylo jejich auto přepadeno a jeden pracovník parku zabit. S odvoláním na vedení národního parku o tom informovala agentura AFP. Konžské úřady a rodiny unesených turistů již kontaktovalo britské ministerstvo zahraničí.

Vozidlo s turisty bylo přepadeno severně od města Goma v oblasti známé výskytem horských goril. V posledních letech se tam objevila řada násilností a únosů. Úřady čerstvý incident příliš komentovat nechtěly, aby tím nezhoršily situaci unesených.

"Potvrzuji, že naše vozidlo se stalo terčem útoku. Tři osoby byly uneseny, mezi nimi dva turisté," sdělil ředitel parku Emmanuel de Mérode. Podle místních médií útok nepřežila správkyně parku, která měla na starosti bezpečnost skupiny. Mluvčí parku informoval, že bylo zahájeno vyšetřování.

Zpravodajský server BBC uvedl, že v oblasti národního parku Virunga mezi sebou o území a nerostné bohatství bojují ozbrojené skupiny. V dubnu tam bylo zabito pět správců parku společně s jejich řidičem.

"Po incidentu, který se týkal dvou britských státních příslušníků, jsme v těsném kontaktu s úřadu Demokratické republiky Kongo. Naši pracovníci zajišťují podporu jejich rodinám," uvedlo v reakci na únos britské ministerstvo zahraničí.

Témata:  Kongo únos / rukojmí Velká Británie násilí vražda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy