Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na demonstraci v Jordánsku symbolicky oběsili Trumpa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Ammán - Několik tisíc lidí v Jordánsku se dnes zúčastnilo manifestace připomínající 70 let od vyhnání statisíců Palestinců z jejich domovů po vzniku Izraele. Informovala o tom agentura AP. Palestinci událost označují za nakbu, neboli katastrofu, a připomínají si ji 15. května.

Palestinských uprchlíků a jejich potomků žije po světě několik milionů, včetně více než dvou milionů v Jordánsku.

Dnešní akce se konala před velkým jevištěm s výhledem na Mrtvé moře a Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu. V davu byly vidět palestinské a jordánské vlajky a také zelené vlajky Muslimského bratrstva.

Na jeviště přišel muž s figurínou amerického prezidenta Donalda Trumpa, který měl kolem krku oprátku. Trumpovo rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město a přesunout tam v pondělí z Tel Avivu americkou ambasádu vyvolalo v arabském světě hlasitou kritiku.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Témata:  Jordánsko Palestina demonstrace Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.