reklama

Nejnovější série amerických sankcí, která počátkem dubna postihla i oligarchy blízké Kremlu, vedla k poklesu akcií ruských podniků a k oslabení rublu.

"Zavři vlastní lidi, ať se cizáci bojí," ironicky komentoval list Kommersant záměr zákonodárců zavést trestní odpovědnost za "předání údajů", které mohou vést k zavedení sankcí proti "ruským soukromým a veřejným osobám". Trestným by se mělo stát také omezení či odmítnutí obvyklých hospodářských operací a transakcí "s cílem napomoci splnění omezujících opatření zavedených cizím státem či svazkem cizích států či mezinárodních organizací".

V obou zmíněných případech mohou provinilcům kromě vězení hrozit i statisícové pokuty.

"Tento návrh bude oficiálně předložen Státní dumě (dolní komoře ruského parlamentu) v pondělí. Jeho autory jsou předsedové obou komor Vjačeslav Volodin a Valentina Matvijenková a předsedové všech čtyř poslaneckých klubů," uvedla agentura Interfax.

"Pokud se například ruský občan žijící na Krymu pokusí otevřít účet v nějaké ruské bance, ale odmítnou ho na základě amerických sankcí, tak budou stíhat toho, kdo odmítl," objasnil poslanec Andrej Isajev z vládní strany Jednotné Rusko.

"Zákon o protisankcích" by podle předsedy Volodina mohl být přijat do konce května.