reklama

K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). V prohlášení na internetu označila útočníka za jednoho ze svých "bojovníků".

Podle Islámského státu útočník svým činem vyslyšel výzvy IS, aby přívrženci organizace napadali členy vojenské koalice vedené Spojenými státy, která bojuje proti extremistům v Iráku a Sýrii. Francouzská armáda je aktivním členem koalice od roku 2014, připomněla agentura AP. Agentura Amak ale neposkytla žádný důkaz pro své tvrzení ani nesdělila totožnost útočníka.

Policisté muže, který nožem bodal kolemjdoucí, zastřelili. Prokurátor François Molins uvedl, že podle svědků útočník křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). "Na základě metody útoku zahájil protiteroristický útvar vyšetřování pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu s teroristickým motivem," sdělil Molins.

Útok se odehrál v sobotu krátce před 21:00 SELČ v druhém pařížském obvodu v blízkosti paláce Garnier, který je sídlem Pařížské národní opery. Jedná se o rušnou turistickou oblast s množstvím barů, restaurací a divadel, která bývá v sobotu večer pravidelně zaplněna davy lidí.

Obětí se podle ministra vnitra Gérarda Collomba stal 29letý muž. "Znovu bylo zasaženo mládí Francie," konstatoval Collomb. Stav dvou zraněných lidí je vážný, další dvě osoby byly zraněny lehce. Všichni čtyři zranění jsou ale mimo ohrožení života, sdělil Colomb. Úřady se snaží identifikovat útočníka, dodal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci zdůraznil, že Francie neustoupí "nepřátelům svobody". Ve svém vyjádření na twitteru rovněž pochválil policisty, kteří zneškodnili útočníka. "Francie znovu platí krví, ale neustoupí ani o píď nepřátelům svobody," podotkl Macron.

Policisté se údajně nejprve pokusili útočníka zneškodnit elektrickým paralyzérem, a když se jim to nepodařilo, zahájili na něj palbu. Kromě prezidenta Macrona jejich rychlý zákrok ocenil i premiér Édouard Philippe a ministr vnitra Collomb.

"Útok v Paříži: Klaním se před chladnou hlavou a schopností policejních sil, které zneškodnily útočníka, (rychle) reagovat," uvedl na twitteru ministr. "Mé první myšlenky směřují k obětem tohoto hnusného činu," dodal.

Naopak šéfka krajní pravice Marine Le Penová využila útok ke kritice vlády. "Občané Francie se již nespokojí s komentáři, očekávají činy," uvedla po útoku, který označila za dílo islamisty.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů, kteří už v minulosti využili jako zbraně i nožů, například v Marseille v říjnu 2017. Naposledy na konci března útočil islamista na jihozápadě Francie. Při atentátu, který byl prvním od zrušení výjimečného stavu v loňském roce, zahynuli čtyři lidé. Zatím nejhorší teroristický útok posledních let si v roce 2015 vyžádal v Paříži 130 obětí. Celkem od počátku roku 2015 zahynulo při teroristických útocích ve Francii podle AFP 254 lidí.