Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havaj: Aktivita sopky Kilauea nabírá na síle. Počet puklin roste, hrozí erupce

Havajská sopka Kilauea
Havajská sopka Kilauea
Foto: usgs.gov

Honolulu - Aktivita sopky Kilauea na ostrově Havaj, který je největší v Havajském souostroví, nabírá na síle, odejít do bezpečí proto musejí další stovky lidí. Láva, která uniká z takřka dvaceti puklin, dosud zničila 40 domů a dalších staveb, napsala dnes agentura AP.

Americká geologická služba USGS ohlásila nové pukliny, ze kterých vychází žhavé magma, kterému se po dosažení povrchu říká lává. Celkem úřady evidují 18 puklin, láva pak vychází ze 17 z nich.

"Vznik puklin v uplynulých dnech nijak nemění celkový pohled a obavy," řekl Steve Brantley z USGS. Vznik puklin, deformace povrchu a četný únik sopečných plynů podle USGS potvrzují, že erupce budou velmi pravděpodobně pokračovat. Podle odborníků navíc hrozí nečekaný masivní únik magmatu.

Své domovy dosud muselo opustit zhruba 2000 obyvatel z osady Leilani Estates a jejího okolí. Výzvu k evakuaci dostaly nyní další stovky lidí. Úřady z bezpečnostních důvodů nařídily také uzavřít několik areálů pro turisty včetně parků v blízkosti sopky.

Havajská národní garda ohlásila, že je připravena pomoci s pozemní i leteckou přepravou obyvatel z jihovýchodní části ostrova, pokud by je činnost sopky v oblasti uvěznila. Jedna z puklin totiž ohrožuje klíčovou přístupovou silnici.

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Témata:  sopka Kilauea Havajské ostrovy sopky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy