Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při otevření ambasády USA v Jeruzalémě má promluvit kontroverzní kněz, v Gaze už propukly nové střety

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Někdejší republikánský uchazeč o prezidentský úřad Mitt Romney označil kněze Roberta Jeffresse, který má promluvit při dnešním otevření americké ambasády v Jeruzalémě, za člověka s vyhraněnými až fanatickými náboženskými názory.

Jeffress je poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro duchovní záležitosti a slouží mše v baptistickém kostele u Dallasu. Pastor si v minulosti vysloužil kritiku, když mormonismus a islám označil za "kacířství z hlubin pekla" a o židech řekl, že "nemohou být zachráněni".

"Takový nábožensky bigotní člověk by neměl pronášet modlitbu při otevření velvyslanectví Spojených států v Jeruzalémě," uvedl Romney na twitteru.

V Pásmu Gazy dnes mezi Palestinci a izraelskými vojáky střežícími hranici propukly nové střety, při kterých bylo podle úřadů v Gaze zraněno 12 Palestinců. Informovala o tom agentura AFP. Palestinci v Gaze manifestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale teď se nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. Dnes se však očekávají největší shromáždění v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

Několik tisíc Palestinců se zatím sešlo na několika místech okolo hranice a malé skupinky se pokusily dostat k bariéře střežené izraelskými vojáky. Izrael prostřednictvím letáků Palestince varoval, že vojáci zakročí proti komukoli, kdo se pokusí dostat přes hranici.

Izraelský ministr školství Naftali Benet v rozhovoru pro izraelský rozhlas řekl, že Izrael bude k plotu v Gaze přistupovat jako k železné oponě a každého, kdo se k němu přiblíží, bude považovat za teroristu.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Zabito při protestech dosud podle palestinských zdravotnických zdrojů bylo na 50 Palestinců, včetně novinářů a mladistvých. Izrael trvá na tom, že má právo se bránit, a tvrdí, že nejde o nepřiměřené reakce ozbrojených sil.

Témata:  Jeruzalém Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy