Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se nevzdává, oprašuje plány na zřízení nového soudu

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarská vláda plánuje zřídit nový vrchní soud, který by se zabýval problematikou veřejné správy. Uvedl to dnes ministr spravedlnosti Lázsló Trócsányi. Kabinet Viktora Orbána tak oprášil plán, který počátkem loňského roku zablokoval ústavní soud, poznamenala agentura Reuters.

Trócsányi při slyšení v parlamentním výboru sliboval záruky nezávislosti soudnictví. Uvedl také, že jeho ministerstvo připraví návrh zákona, který by uklidnil politické strany.

Omezování nezávislosti justice patří k hlavním výtkám kritiků vládnutí premiéra Orbána, který minulý měsíc vyhrál třetí parlamentní volby za sebou a u moci je nepřetržitě od roku 2010.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán politici soudy justice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy