Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev sesadil jednoho ze svých diplomatů v Německu

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev/Berlín - Ukrajinské ministerstvo zahraničí dočasně zbavilo funkce svého konzula z generálního konzulátu ve druhém největším německém městě Hamburku. Reagovalo tak na zprávy, že diplomat na sociálních sítích v minulosti zveřejnil antisemitské komentáře, s odkazem na mluvčí ukrajinského ministerstva o tom dnes informovala agentura Reuters. Kyjev zvažuje, zda konzula odvolá.

Podle snímků obrazovky, které se objevily na internetu, diplomat Vasyl Maruščynec mimo jiné v roce 2013 na svém soukromém facebookovém profilu uvedl, že "Židé vyhlásili válku Německu už v březnu roku 1934". V roce 2015 pak v příspěvku napsal "smrt antifašistům". Maruščynec ani konzulát v Hamburku se k případu zatím nevyjádřil.

"Antisemité a ti, kdo vyvolávají mezinárodní nepřátelství, nemají místo v civilizované spolupráci ani na ministerstvu zahraničí," napsal na svém twitteru šéf ukrajinské diplomatice Pavlo Klimkin. Dodal přitom, že Kyjev s konzulem zahájí disciplinární řízení.

Ukrajina při šetření případu spolupracuje i s Berlínem. "Na antisemitské výroky ukrajinského konzula se díváme se znepokojením. Taková prohlášení jsou absolutně nepřijatelná. Jasně jsme o tom informovali i ukrajinskou stranu," uvedl v prohlášení mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Incident je přitom pro Ukrajinu velmi nežádoucí, píše agentura Reuters. Podle ruských médií jsou totiž krajně pravicové a extrémně nacionalistické postoje na Ukrajině běžné, Kyjev však tato obvinění razantně popírá.

Témata:  Ukrajina Německo velvyslanectví Ukrajiny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy