Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodník Orbán, zmanipulované volby? Pozorovatelé si posvítili na Maďarsko, výsledky nejsou veselé

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Na začátku dubna proběhly v Maďarsku parlamentní volby, v nichž opět zvítězila stávající vládní strana Fidesz staronového premiéra Viktora Orbána. Ačkoliv byly volby svobodné, většina nezávislých pozorovatelů se domnívá, že Fidesz nehrál tak úplně fér, protože opozice neměla rovné podmínky, a to jak v oblasti financování, tak i prostoru v médiích. Informoval o tom americký internetový deník The New York Times.

"Voliči mohli vybírat mezi několika variantami, ale vzhledem k převažující xenofobní rétorice v médiích a nerovným podmínkám v oblasti financování opozičních stran nemohla vzniknout žádná objektivní politická debata. Vládní strana měla výrazně odlišné podmínky na rozdíl od opozice," řekl Douglas Wake z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Pokud měla vládní strana Fidesz víc prostředků a prostoru v médiích, pak se nelze divit, že znovu vyhrála. Maďarští voliči měli patrně pocit, že nemají na výběr, a že Fidesz je alespoň předvídatelná. 

Svojí roli sehrála i předvolební kampaň, kdy byly téměř veškeré budovy, dopravní prostředky zaplněny varováním před nebezpečím imigrantů. Orbán, který vlastní veškerá média, vyhrál v podstatě na lžích a demagogiích, kdy v podstatě servíroval voličům neexistující, případně uměle vytvořené problémy. Kromě zmiňované migrace byla také Orbánova kampaň založená na démonizaci osoby amerického filantropa George Sorose.

Kromě nerovného postavení v předvolebním boji kritizuje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že byl zahraničním pozorovatelům znemožněn přístup do volebních místností. Nicméně na rozdíl od ruských prezidentských voleb se všichni shodují na tom, že nedošlo k manipulaci s volebními lístky. 

Ve volbách s vysokou účastí získal Fidesz, který volilo 2,6 milionů voličů, více, než 49 % v parlamentu, čímž si zaručil, že bude mít opět ústavní většinu. Orbánovi se taktéž podařilo zvítězit v komunálních volbách. 

Ústavní většina v parlamentu a vítězství v komunálních volbách zaručuje Orbánovi téměř nekontrolovanou moc nejen nad ústavou, nýbrž i na soudy a jinými státními institucemi. 

Ačkoliv se vedly spekulace, že by mohl být Orbán ve své třetí vládě umírněnější, zdá se, že tomu bude přesně naopak. Ve svém povolebním proslovu zdůraznil potřetí zvolený maďarský premiér, že hodlá dostát svým morálním, politickým a právním závazkům vůči voličům, a že změní ústavu, aby Maďarsko nemuselo přistoupit k uprchlickým kvótám.

Další neoddělitelnou součástí Orbánovy politiky bude také zákon "STOP SOROS", který zakáže zahraniční financování veškerých nevládních organizací, které pomáhají imigrantům získávat azyl apod.

Za paradoxní lze označit, že Orbánova vláda měla v minulosti přijmout více, než tisíc imigrantů, čím vlastně de facto splnila požadavek EU, byť ne prostřednictvím kvót. I to lze vnímat jako důkaz toho, že jeho kampaň je založená na lžích a polopravdách.

Témata:  Maďarsko Fidesz Viktor Orbán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy