Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie zatkla několik čečenských radikálů

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Speciální jednotky francouzské policie podle francouzského rozhlasu dnes zatkly šest lidí z čečenské komunity ve třech departmentech - Bas-Rhin (severovýchod země), Gironde (jihozápad) a Haute-Garonne (jih). Tři z nich byli podle francouzského rozhlasu už vyslýcháni letos v únoru kvůli vazbám na jednoho z atentátníků z Barcelony.

Barcelona zažila teroristický útok loni 17. srpna, kdy dvaadvacetiletý Maročan najel autem do lidí na rušné třídě La Rambla. Dopaden byl za čtyři dny katalánskou policií nedaleko Barcelony. Několik hodin po barcelonském útoku pět dalších teroristů najelo autem do lidí ve městě Cambrils asi 100 kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila. Oba útoky si vyžádaly 16 obětí a na 130 zraněných.

Vyšetřování ukázalo, že oba srpnové útoky v Katalánsku spolu souvisely a že odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů. Útočníci byli z valné většiny marocké národnosti a vyrostli ve Španělsku. K atentátům se přihlásila organizace Islámský stát (IS). Jak ale dnes napsal deník La Vanguardia, vyšetřování dosud vazby útočníků na IS neprokázalo.

Témata:  Francie terorismus Čečensko policie Francie teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy