Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucí šéfka CIA odsoudila její praktiky

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Kandidátka Bílého domu do vedení Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová v dopisu americkým senátorům kritizovala kruté praktiky, které v minulosti agentura využívala při výslechu osob podezřelých z terorismu. Napsala ale, že tyto výslechové metody přinesly "cenné informace". Senátní výbor pro zpravodajské služby bude o nominaci Haspelové hlasovat ve středu.

Nominace Haspelové, která má ve vedení CIA nahradit Mikea Pompea jmenovaného šéfem diplomacie, vyvolávala ve Washingtonu pochyby kvůli její roli v programu drsných výslechových metod. Žena, která v CIA působí 33 let, řídila v roce 2002 tajnou věznici v Thajsku, kde agenti CIA vyslýchali osoby podezírané z terorismu metodami označovanými za mučení.

"Výslechový program neměla CIA nikdy přijmout. Spojené státy musejí jít příkladem celému světu," napsala Haspelová v pondělním dopisu senátorům, který dnes získala agentura Reuters. "I když neodsuzuji osoby, které (výslechy) prováděly, a připouštím cennost získaných informací, program ve výsledku poškodil naše pracovníky a naše postavení ve světě," uvádí se v dopisu.

Podle amerických médií se očekává, že ve středu senátní výbor kandidaturu Haspelové podpoří. O nominaci pak, zřejmě příští týden, bude rozhodovat plénum Senátu. I tam podle serveru Politico zřejmě Haspelová projde, i když hlasování bude těsné.

Témata:  CIA USA mučení vězňů

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy