Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští šéfkuchaři brání camembert z Normandie. Odmítají měkkou hmotu bez chuti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka. Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát "obyčejná měkká hmota bez chuti".

Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím "zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele". V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s "náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů". V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.

"Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!" uzavírá text.

Témata:  Francie potraviny ekonomika

Související

Aktuálně se děje

15. prosince 2025 13:53

Vánoční návod Dary Rolins. Slovenka radí, jak se nezbláznit

Vánoce už ťukají na dveře, do Štědrého dne zbývá něco málo přes týden. Přípravy tak na řadě míst vrcholí, s čímž se ale pojí stres. Dara Rolins radí se mu vyhnout. Jak to ale udělat?

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy