Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští šéfkuchaři brání camembert z Normandie. Odmítají měkkou hmotu bez chuti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka. Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát "obyčejná měkká hmota bez chuti".

Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím "zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele". V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s "náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů". V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.

"Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!" uzavírá text.

Témata:  Francie potraviny ekonomika

Související

Aktuálně se děje

19. května 2025 10:27

Laďa Kerndl oslavil kulaté jubileum. Trápení už bylo dost, podotkla slavná dcera

Legendární Ladislav Kerndl oslavil v minulém týdnu kulaté 80. narozeniny a jeho neméně slavná dcera Tereza se postarala o to, aby se na jubileum nezapomnělo. 

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy