Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští šéfkuchaři brání camembert z Normandie. Odmítají měkkou hmotu bez chuti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka. Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát "obyčejná měkká hmota bez chuti".

Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím "zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele". V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s "náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů". V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.

"Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!" uzavírá text.

Témata:  Francie potraviny ekonomika

Související

Aktuálně se děje

18. června 2025 18:39

Dům smrti. Alena Mihulová s dcerou bydlí na nečekaném místě

Tohle není hororový film, ale realita slavné herečky. Vdova po legendárním režisérovi Karlu Kachyňovi (†79) Alena Mihulová (60) dnes žije s dcerou Karolínou (30) v bývalé márnici přímo v srdci Prahy. Ano, čtete správně – v domě, kde dřív spočívala mrtvá těla.

Zdroj: Robert Meichsner

Další zprávy