Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další země otevřela ambasádu v Jeruzalémě

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Guatemala/Jeruzalém - Guatemala dnes v západním Jeruzalémě otevřela svou ambasádu. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil prezident této středoamerické země Jimmy Morales a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stalo se tak dva dny poté, co bylo v Jeruzalémě slavnostně otevřeno velvyslanectví Spojených států. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda naopak Jeruzalém považuje za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Americký prezident Donald Trump v prosinci oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele a že tam z Tel Avivu přesunou své velvyslanectví. Několik dnů poté se pro stejný krok rozhodla Guatemala.

Americký zastupitelský úřad v Jeruzalémě byl otevřen v pondělí u příležitosti 70. výročí vzniku izraelského státu. V té době se v Pásmu Gazy se konaly protesty Palestinců, při kterých izraelské bezpečnostní složky usmrtily bezmála 60 lidí.

Témata:  Jeruzalém Guatemala Izrael

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy