Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové královskou svatbu neuvidí, státní televize jí bojkotují

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.englishrussia.com

Moskva - Rusové se tuto sobotu nebudou moci kochat královskou svatbou prince Harryho a Meghan Markleové na obrazovkách svých hlavních státních televizí, které v dubnu 2011 vysílaly sňatek Kate Middletonové a prince Williama v přímém přenosu, upozornila dnes ruská redakce BBC na svém webu. Připomněla, že někdejší sledovanost královské svatby v Rusku předčila i pozornost, kterou diváci věnovali inauguraci Vladimira Putina do nejvyššího úřadu.

Proč tentokrát královská svatba ruské státní televize nezaujala, jejich mluvčí nevysvětlili. Televizní kritička Irina Petrovská si to vysvětlila politickými důvody, především zhoršením ruských vztahů s Británií kvůli aféře okolo otrávení bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii.

"Byla by to podívaná, na kterou by se lidi jistě dívali, už jen proto, že je to krásné. Jiné vysvětlení než politické nemám," řekla BBC Petrovská. Velké televize si tím podle ní samy uškodí, diváci se na svatbu podívají jinde, hlavně na internetu.

Před sedmi lety královskou svatbu na obrazovkách ruské stanice Pervyj kanal sledovalo více než 3,5 milionu Rusů a Rusek - a na dvě opakování se podívalo ještě 1,6 milionu respektive 1,2 milionu diváků, alespoň podle státní organizace Mediascope.

Svatba tak sledovaností předstihla třetí Putinovu inauguraci, kterou v květnu 2012 na "prvním kanálu" sledovalo 700.000 diváků. Zaostala však za vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí, na kterou se v květnu 2011 dívalo sedm milionů Rusů.

V době sobotních vdavek bude mít Pervyj kanal na programu film Anna a král, známý i českým a slovenským divákům.

Rusové a Rusky o svatbu úplně nepřijdou, pokud naladí některé "okrajové" televize, například Pjatnica (pátek). Ta vysílala i předchozí královskou svatbu (pro 327.000 diváků podle Mediascope). Svatbu neodepře svým divačkám ani stanice Ju, označující se za "televizi pro ženy". Mluvčí obou stanic vysvětlují přenos tím, že půjde o "událost roku" a "propagaci rodinných hodnot" - a prostě "pro naše ženy jsou svatby přitažlivé".

Témata:  Vladimír Putin Rusko Princ Harry Královská svatba televize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy