Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský režisér drží v ruském vězení hladovku, odpykává si 20 let

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov, odsouzený v Rusku ke 20 letům vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu, vyhlásil hladovku za propuštění všech ukrajinských politických vězňů v Rusku. Oznámila to dnes ruská média. Podle Sencovova advokáta jeho klient požaduje osvobodit 64 vězňů, nikoliv však sebe.

"Ve vězení jej přemlouvali, aby přerušil hladovku, přijeli zástupci rady pro lidská práva při vězeňské službě," řekl advokát Dmitrij Dinze. "Odpověděl jim, že hladovku bude držet až do vítězného konce: buď zemře, anebo splní jeho požadavek. Vlastní osvobození nežádal. Jde mu výlučně o politické vězně," dodal. Na hladovku se Sencov podle advokáta připravoval asi šest týdnů: zřekl se balíčků s potravinami i vězeňského obchodu a příjem potravy "omezil na minimum, aby si organismus zvykl".

Vězeňská správa dosud vězňovu hladovku nekomentovala. Podle advokáta jej převedli na samotku, kde je pod lékařským dohledem.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014 a obvinily jej, že na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014, zosnoval zločinecké společenství, které chystalo teroristické útoky a akce k rozvrácení místních úřadů; Sencov a jeho společník se podle obžaloby pokusili podpálit dvě kanceláře v Simferopolu.

Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Odsouzen byl v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince. Trest si odpykává na Sibiři.

Ochránci lidských práv, například z ruské organizace Memorial, jej považují za politického vězně, zastali se ho také ruští a západní filmaři, včetně hereckých hvězd Johnnyho Deppa a Meryl Streepové. Za Sencova se marně zasazovaly Spojené státy a Evropská unie.

Den po březnových prezidentských volbách soupeřka Vladimira Putina Xenija Sobčaková požádala prezidenta o omilostnění 16 politických vězňů, včetně Sencova. Jeho advokát tehdy uvedl, že jeho klient je ochoten sepsat žádost o milost, pokud by se na obzoru vynořila možnost vyměny za Rusy uvězněné na Ukrajině.

Témata:  Oleg Sencov Rusko věznice Ukrajina terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy