Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diamant evropských králů byl prodán, cena je závratná

Diamant, ilustrační foto
Diamant, ilustrační foto
Foto: Sotheby’s

Ženeva - Vzácný modrý diamant, který byl 300 let v majetku evropských královských rodů, se prodal v úterní dražbě v Ženevě za 6,7 milionu švýcarských franků (145 milionů Kč). Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Diamant dostala dcera parmského vévody Alžběta jako svatební dar, když si v roce 1715 brala španělského krále Filipa V. Poté byl drahokam předáván z generace na generaci a postupně se stěhoval ze Španělska do Francie, Itálie a Rakouska.

Diamant Farnese Blue, jehož jméno odkazuje na rod Farnese, z nějž Alžběta Parmská pocházela, váží 6,16 karátu a pochází ze známého indického dolu Golkonda. Podle BBC se v dražbě aukční síně Sotheby's prodal během čtyř minut a snadno překonal odhadovanou cenu 3,5 až pět milionů švýcarských franků (75,7 až 108 milionů korun).

Podle internetových stránek aukční sítě prodaný modrý diamant ve tvaru hrušky rovněž v minulosti tvořil součást tiáry královny Marie Antoinetty, která byla po vítězství Francouzské revoluce v roce 1793 popravena.

Totožnost kupce nebyla zveřejněna. Vůbec nejdražší diamant prodaný v aukci je Pink Star (Růžová hvězda) o váze 59,6 karátu, který se loni vydražil za rekordní sumu 71,2 milionu dolarů (1,54 miliardy Kč). Do té doby byl nejdražší modrý diamant Oppenheimer Blue prodaný za 57,5 milionu dolarů (1,24 miliardy Kč).

Témata:  diamanty dražby ekonomika Španělsko šperky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy