Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci rozluštili další záhadu. Kde se vzaly diamanty?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Sotheby’s

Nová geologická studie přinesla nečekané objevy! Nejtvrdší přírodní nerost, známý jako diamant, totiž podle jejích závěrů nepochází ze Země, nýbrž z vesmíru, odkud se k nám dostal prostřednictvím exploze v zemské atmosféře, v roce 2008. Jako takový je součástí horniny pocházející z neznámé planety. Informovala o tom BBC.

Zmiňovaná planeta, velikostí podobná Merkuru nebo Marsu, existovala před miliardami let, než se v důsledku srážky rozpadla na několik kousků, z nichž některé doputovaly i na Zemi.

Tým vědců došel k tomuto závěru během mikroskopické analýzy několika diamantových ložisek v Núbijské poušti. Výsledky svého výzkumu pak nechal otisknout v odborném časopisu Nature Communications. 

Při průzkumu složení diamantů objevili vědci zvláštní materiál vytvářející tlak až ve výši 20 gigapascalů. Takových vlastností by se dalo dosáhnout pouze prostřednictvím vzniku v planetě mnohem větších rozměrů, než je Země.

Farhang Nabiei z École polytechnique fédérale ve švýcarském Lausanne spolu se svými kolegy výsledky nové diamantové studie uvítali se slovy, že se konečně našel první přesvědčivý důkaz o existenci protoplanety, která náhle zmizela.

Nové poznatky o diamantech by také mohly potvrdit spekulace, že planety naší slunečné soustavy jsou samy pouhými úlomky desítek protoplanet, které se rozpadly v důsledku srážek.

Meteority vzniklé za výše uvedené situace pak spadají do kategorie vesmírných hornin nazývaných ureility, které tvoří méně, než 1 % všech objektů, které projdou naší atmosférou. Vědci naznačují, že veškeré ureility mohou pocházet ze stejné protoplanety.

Témata:  diamanty vesmir

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy