Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečná příčina pádu airbusu již brzy? Loď zachytila signál z černých skříněk

Airbus společnosti Egypt Ait
Airbus společnosti Egypt Ait
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Francouzská loď zachytila signál, který patrně vychází z černých skříněk ze zříceného letadla společnosti Egyptair. Pokud by se informace egyptských úřadů potvrdila, už brzy bychom mohli znát skutečné příčiny pádu airbusu. Doposud se pouze spekuluje.

Do týdne by měla podle egyptského vyšetřovacího týmu do oblasti dorazit loď schopná černé skříňky vytáhnout i z velké hloubky. Černé skříňky zaznamenávají data o průběhu letu a konverzaci v pilotní kabině.

Zástupce společnosti Egyptair agentuře AP řekl, že další fází bude zjistit, kde přesně černé skříňky leží, pak bude zahájen pokus o jejich vyzdvižení. K tomu bude možná potřeba nasadit roboty nebo ponorku, a to za "vysoké opatrnosti, aby se předešlo poškození".

Egyptský airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal nouzový signál o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře. Pátrací týmy zatím našly kusy letadla a části těl obětí, ale stále chybí trup airbusu a většina těl.

Černé skříňky mohou vysílat signál až 30 dní po pádu letadla, uvedl David Learmount ze specializovaného serveru Flightglobal. I když se baterie v černých skříňkách vybijí, tato zařízení je podle něj stále možné nalézt.

Stroj mířící z Paříže do Káhiry, na jehož palubě bylo 56 cestujících a deset členů posádky, zmizel z obrazovek radarů 19. května brzy ráno krátce před plánovaným přistáním v egyptském hlavním městě.

Témata:  Egypt zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy