Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdské Arabky si mohly vybrat vozy na autosalonu, v červnu začnou jezdit

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - V Saúdské Arábii byl značný zájem o výstavu automobilů, která byla určena ženám. Království se nyní připravuje na červen, kdy budou moci Saúdské Arabky poprvé zasednout za volant a vyjet na silnici. Dosud se musely pouze nechat vozit.

Třídenní výstava začala v neděli v Rijádu a očekávalo se, že ji navštíví až 80.000 lidí. Na akci, která nabízela nejen modely automobilů, ale i jízdu na simulátorech, přišlo mnoho žen. Ty živě diskutovaly o nejlepších autech pro své potřeby.

Král Salmán loni v září vydal dekret, kterým povolil ženám získat řidičské oprávnění a zasednout za volant. Kýžený termín je stanoven na 24. června.

O autosalon měly zájem nejen budoucí řidičky, ale také banky, které jsou připraveny pomoci zákaznicím s financováním nákupu auta. "Chci se dozvědět něco víc o cenách a o autech vůbec," řekla návštěvnice Šajmáa Fadlová, když nastoupila do jednoho z vystavených aut a začala si nastavovat zpětné zrcátko.

Saúdská Arábie je jednou z nejkonzervativnějších muslimských zemí, zmodernizovat se ji teď snaží korunní princ Muhammad. Chce také rozšířit zdroje příjmů a vytvořit více odvětví, aby království nebylo závislé pouze na příjmech z prodeje ropy. Kromě toho se snaží uvolnit společenský život. V království mohou například nově fungovat kina a ženy mohou chodit stejně jako muži na sportovní utkání.

Povolení řídit auto změní milionům Saúdských Arabek život. V království žije zhruba deset milionů žen starších 20 let, i když toto číslo zahrnuje i cizinky. Možnost řídit auto možná ženám rozšíří obzory, zároveň to ale omezí pracovní příležitosti mužů, kteří dosud fungovali jako rodinní řidiči, uvedla agentura Reuters.

"Potřebuji auto každý den do práce a navíc musím jezdit i pro potřeby rodiny. Místní doprava je drahá, auto mi ušetří hodně peněz," řekla vládní zaměstnankyně Mahá Ádil Rahmánová.

Témata:  Saúdská Arábie ženy autosalony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy