Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatba prince Harryho: Napětí roste. Přísně střeženým tajemstvím jsou šaty nevěsty

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Windsor - V sobotu v pravé poledne místního času (13:00 SELČ) se v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsor vezmou britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová. Snoubenci se dali slyšet, že si nepotrpí na přílišné oficiality, jejich velký den tak má být plný veselí, zábavy a vyloučena z něj nebude ani veřejnost. Na svatbu, která má stát podle odhadu britských médií 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů Kč), bylo pozváno 600 hostů. Miliony lidí po celém světě budou obřad sledovat u televizních obrazovek nebo přes internet, i když britský tisk podotýká, že pro řadu Britů bude ten den událostí číslo jedna spíše večerní finále fotbalového Anglického poháru.

Speciální zpravodajství nebo přímý přenos nabídne i většina tuzemských médií.

Malebné městečko Windsor, které leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, očekává příjezd až 5000 novinářů a 100.000 příznivců královské rodiny. Podle agentury Reuters se tak musí připravit na největší policejní manévry v dějinách města. Policie nasadí ozbrojené hlídky, zavede bezpečnostní kontroly a rozmístí zátarasy.

Na obřad nicméně nedostali pozvánku žádní významní politici. Zdroje z královského paláce to v britském tisku zdůvodnily tím, že kaple je poměrně malá a princ navíc není v přímé následnické linii. Snoubenci ale pozvali 2640 zaměstnanců charitativních organizací, zasloužilých pracovníků místních správ a školáků, kteří budou svatbu sledovat přímo na hradě.

Mezi hosty měli být původně také oba rozvedení rodiče Markleové - její matka, někdejší sociální pracovnice a učitelka jógy Doria Raglandová, a otec, bývalý šéf televizních osvětlovačů Thomas Markle, který žije v Mexiku. Markle ale po sérii protichůdných vyjádření a skandálu kolem jeho naaranžovaných snímků v úterý uvedl, že svou dceru k oltáři neodvede kvůli nadcházející operaci srdce.

Dorazí i mnoho členů královské rodiny, včetně panovnice Alžběty II. Zdroj blízký Buckinghamskému paláci deníku The Sun řekl, že obřad si nenechá ujít ani její manžel, princ Philip. Šestadevadesátiletý vévoda z Edinburghu, který se již stáhl z veřejného života, se na hradě Windsor zotavuje po operaci. Z celebrit je očekávána například tenisová star Serena Williamsová, bývalé členky skupiny Spice Girls a někteří bývalí herečtí kolegové Markleové ze seriálu Kravaťáci.

Za svědka si třiatřicetiletý královnin vnuk vybral svého bratra, prince Williama. Jeho o tři roky starší snoubenka ale svědkyni mít nebude - podle britských médií proto, že má hodně přátel a volbou jedné osoby nechtěla nikoho urazit, a také proto, že to nebývá u královských svateb zvykem. Mezi jejími družičkami a družby budou dva ze tří potomků prince Williama a jeho manželky Kate, čtyřletý princ George a tříletá princezna Charlotte.

Přísně střeženým tajemstvím zůstávají šaty nevěsty, která noc před svatbou stráví v jiném hotelu než její nastávající. Podle deníku Daily Mail obléknou Markleovou australští návrháři Tamara Ralphová a Michael Russo. Harry bude mít na sobě vojenskou uniformu, jak velí tradice.

Obřad povede windsorský děkan, ale dvojici oddá arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Proslov pronese americký biskup Michael Bruce Curry. Britská média nicméně neočekávají, že by se Markleová, která se dříve v rámci OSN i jiných organizací věnovala boji za práva žen, ve svatebním slibu svému nastávajícímu zavázala poslušností. Podle tisku Markleová využije knihu modliteb z roku 1966, která umožňuje výrazy jako "poslouchat ho" a "sloužit mu" vynechat.

V jednu hodinu odpoledne (14:00 SELČ) vyrazí novomanželé v kočáře na projížďku po městečku, aby pozdravili lidi, kteří jim přišli popřát štěstí. Po okruhu v délce asi tři kilometry se vrátí na oficiální svatební recepci pro 600 hostů, pořádanou ve slavnostní síni hradu Windsor Buckinghamským palácem. Večerní neformální party, kam dorazí 200 nejbližších přátel a příbuzných, se bude konat v nedalekém sídle Frogmore House.

Kam vyrazí pár na svatební cestu, zatím oficiálně známo není. V této souvislosti se mluví například o Namibii, Botswaně, Toskánsku, Havaji, Turecku nebo Filipínách.

Fanoušci královské rodiny však nebudou muset v sobotu odpoledne litovat, že je po všem. Mohou se těšit na letošní královskou svatbu číslo dvě - 12. října se taktéž v kapli svatého Jiří ve Windsoru vezmou královnina vnučka, princezna Eugenie z Yorku, a její dlouholetý přítel Jack Brooksbank.

Témata:  Princ Harry Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.