Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karikatura Netanjahua prý byla antisemitská, tvrdí zmocněnec německé vlády

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Berlín - Německý deník Süddeutsche Zeitung čelí kritice kvůli karikatuře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten na kresbě v ruce drží raketu s Davidovou hvězdou a zve do Jeruzaléma na příští ročník písňové soutěže Eurovize. Zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein deníku Bild řekl, že v tomto případě byla překročena "červená linie". Süddeutsche Zeitung, který patří mezi velmi respektované německé listy, se za karikaturu omluvil hned v úterý, kdy vyšla.

"Jsou tu vyvolávány asociace s nesnesitelnými kresbami národně-socialistické propagandy. I když karikatury mají být ironické a provokovat, tady byla překročena červená linie," řekl Klein bulvárnímu Bildu. "Takto nevkusná kresba znehodnocuje jakoukoli oprávněnou kritiku počínání izraelské vlády," dodal Klein.

Kresba z pera karikaturisty Dietera Hanitzsche ukazuje Netanjahua ve válečnické póze a zároveň s mikrofonem a v kostýmu extravagantní izraelské zpěvačky Netty Barzilaiové, která o víkendu zvítězila v lisabonském finále letošního ročníku soutěže Eurovision Song Contest (ESC). "Příští rok v Jeruzalémě!" zve izraelský ministerský předseda. V nápise Eurovision Song Contest za ním je písmeno "v" nahrazeno židovskou hvězdou.

"Uvnitř i mimo redakci SZ to vedlo k diskusím," řekl k aféře v úterním prohlášení Wolfgang Krach, šéfredaktor Süddeutsche Zeitung. "Karikaturista Dieter Hanitzsch říká, že svým ztvárněním chtěl pouze poukázat na to, že příští finále ESC 2019 se má konat v Jeruzalémě," vysvětlil Krach. "Přes tento záměr karikaturisty lze kresbu pochopit i jinak a vykládat si ji jako antisemitskou. Její zveřejnění proto bylo chybou, za níž se omlouváme," dodal šéfredaktor.

Izrael v posledních dnech čelí kritice kvůli postupu vůči protestujícím v Pásmu Gazy. Od pondělka izraelské bezpečnostní složky zabily nejméně 62 Palestinců.

Témata:  Benjamin Netanjahu politické karikatury Německo politická satira noviny a tisk

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy