Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbytečná smrt gorily? Rodiče chlapce, který spadl do výběhu, začala vyšetřovat policie

Gorila
Gorila
Foto: ZOO Praha

New York - Policie v americkém městě Cincinnati začala vyšetřovat rodiče, jejichž čtyřletý syn Isiah spadl v sobotu v zoologické zahradě do výběhu goril. Kvůli tomu musel být utracen sedmnáctiletý gorilí samec Harambe. Zaměstnancům zoologické zahrady, kteří samce utratili, žádný postih nehrozí.

Zbytečná smrt ohrožené gorily vyvolala vlnu pohoršení po celém světě. Čtyřletý Isiah Dickerson byl v sobotu se svými sourozenci a matkou Michelle Greggovou v zoologické zahradě v Cincinnati. U výběhu goril malý chlapec podle svědků řekl matce, že by si chtěl hrát ve vodním příkopu s gorilou. Když se matka věnovala jeho sourozencům, Isiah do výběhu goril spadl.

Tam k němu přišel sedmnáctiletý samec Harambe. Na videu, které natočil jiný návštěvník zoologické zahrady, je vidět, jak za sebou gorila táhne chlapce po vodním příkopu. Ošetřovatelé se nakonec rozhodli Harambeho raději zastřelit. Podle nich byla gorila podrážděná a zmatená. Kdyby se jej pokusili uspat, ještě by stoupla jeho agresivita a než by se dostavily účinky uspávací střely, mohl by chlapce i zabít.

Na rodiče se hned snesla vlna hněvu. "Jak je možné, že jim spadne v zoologické zahradě dítě do výběhu?" rozčilovali se milovníci zvířat. Další požadovali, aby za smrt Harambeho nesla rodina právní důsledky. Rodiče i školka, kde pracuje chlapcova matka, se stali terčem výhrůžných vzkazů.

Do případu se teď vložila také policie v americkém městě Cincinnati. Ta v úterý potvrdila, že se případem začala zabývat. "Kriminalisté cincinnatské policie vyšetřují skutečnosti a okolnosti, které vedly k tomu, že čtyřletý chlapec spadl v sobotu 28. května do výběhu goril v zoo v Cincinnati," potvrdili policisté.

"Toto vyšetřování se týká jen konání rodičů, které vedlo k tomuto incidentu. Netýká se provozu a bezpečnosti v cincinnatské zoo," doplnili policisté a vyzvali všechny, kteří pád Isiaha viděli nebo jej mají dokonce natočený, aby se obrátili na policii.

Otec Isiaha Deonne Dickerson má s policisty bohaté zkušenosti. V minulosti už byl odsouzen. V roce 2006 si odseděl rok ve vězení kvůli prodeji drog. Od té doby podle všeho žije spořádaným životem. V zoo se svou partnerkou nebyl. V jeho bohatém trestním rejstříku najdeme vloupání, nelegální držení zbraně, prodej drog, nepovolený vstup na pozemek, výtržnictví a dokonce i únos!

Témata:  USA zvířata opice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy