Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zamezení přílivu migrantů do země. Dánsko a Švédsko prodlužují kontroly na hranicích

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň/Stockholm - Dánsko a Švédsko prodlouží až do listopadu pohraniční kontroly, které mají omezit počet nově přicházejících migrantů.

Evropská komise počátkem května doporučila až šestiměsíční prodloužení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru, aby bylo možné lépe monitorovat příliv uprchlíků. Členské země osmadvacítky tento návrh 12. května schválily. O možnost až půlročního prodloužení kontrol žádaly kromě Dánska a Švédska také Německo, Rakousko a Norsko.

Zdroj: YouTube

"Zatím nebylo nalezeno trvalé řešení k zajištění vnějších hranic Evropy, proto jsem ráda, že máme možnost zachovat pohraniční kontroly nejméně do 12. listopadu," uvedla v prohlášení dánská ministryně pro imigraci a integraci Inger Stöjbergová. Její švédský kolega Anders Ygeman řekl, že kontroly na švédských hranicích budou pokračovat až do 11. listopadu.

Dánsko zavedlo kontroly 4. ledna v reakci na podobné opatření Švédska. Kodaň se totiž obávala, že by v zemi mohly uváznout velké počty migrantů směřujících právě na švédské území. Toto opatření Dánsko prodlužuje již posedmé, doposud šlo ale vždy o prodloužení pouze o 30 dní.

Témata:  Dánsko Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy