reklama

Čtyřicetiletý muž působil v buddhistickém chrámu na hoře Kója na jihovýchodě Japonska. Jedná se o jedno z nejposvátnějších buddhistických míst v zemi. Podle mnichova právníka byl muž v chrámu zaměstnán od roku 2008 a ke konci roku 2015 začal trpět depresemi.

"Když pracujete jako mnich, nemáte často nastavenou pracovní dobu," uvedl obhájce. Podle něj poskytoval mnich služby, které daleko přesahovaly jeho duchovní povinnosti. Pracoval přitom často i 17 hodin denně a dlouhé směny trvaly mnohdy i dva měsíce v kuse.

"Pracujete, ale říkají vám, že je to součástí náboženské přípravy. A pokud je to výcvik, pak musíte vydržet, i když vám to způsobuje značné utrpení. Chceme argumentovat tím, že tento přístup je zastaralý," dodal obhájce.

V Japonsku je přepracování závažným problémem. Podle průzkumu japonské vlády je v ohrožení života kvůli přepracování každý pátý Japonec. V důsledku pracovního stresu spáchalo v zemi v roce 2015 sebevraždu více než 2000 lidí, desítky dalších zemřely na infarkt nebo jiné zdravotní potíže.