Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko dostalo kritické hodnocení od Bruselu. Je to jednostranný a překroucený názor, reaguje ministr

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise dnes odeslala své kritické hodnocení stavu právního státu v Polsku. Varšava má nyní právo do dvou týdnů odpovědět. Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro již označil názor Bruselu za jednostranný a překvapující. Spor vyvolaly údajně sporné zákony, které po volebním vítězství začala strana Právo a spravedlnost (PiS) schvalovat.

Dosavadní jednání s polskou stranou se sice odehrávala v konstruktivním duchu, ke změně neuspokojivé situace ale nevedla," sdělil první místopředseda EK Frans Timmermans. "Náš dnešní názor je nástroj, který, jak doufáme, pomůže soustředit dialog s polskou vládou na ty otázky, které podle našeho názoru musí být vyřešeny, abychom se v Polsku dostali z krize mezi vládou a ústavním soudem," poznamenal.

"Jsem překvapený a zarmoucený prohlášením Evropské komise, která vedla intenzivní rozhovory s polskou vládou," řekl Ziobro. "Je to jednostranný názor, který podává překroucený obraz, ačkoli Evropská komise ví, jaká je situace," dodal s tím, že komise měla možnost vidět, jak Varšava usilovala o kompromis.

Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański podle Reuters prohlásil, že Varšava je připravená s komisí o situaci jednat.

Timmermans dnes připomněl tři základní problémy, které se komise s polskou stranou snaží od poloviny ledna vyřešit. Týkají se jmenování ústavních soudců, novely zákonů o ústavním soudu a ústavnosti některých nových zákonů, například mediální legislativy.

Do další fáze tak nyní evropská exekutiva posunula vůbec poprvé využívaný mechanismus, v jehož závěru mohou teoreticky členské země EU na základě návrhu komise rozhodnout o tom, že Polsko zbaví hlasovacích práv. Takový vývoj je zatím velmi nepravděpodobný, ale například Maďarsko už dalo jasně najevo, že by podobný návrh vetovalo.

Timmermans dnes o dalším vývoji vůbec nechtěl spekulovat. Po svém nočním telefonátu s polskou premiérkou Beatou Szydlovou prý stále předpokládá, že obě strany jsou spolu v "konstruktivním dialogu".

"Ještě jsme se nedostali na konec. Do bodu, kdy bychom řekli, přestaňme, věc je vyřešena," poznamenal. Čím dříve se to podle něj podaří, tím rychleji se bude Polsko moci vrátit do své role "vedoucího člena Evropské unie" v nynějších složitých časech.

Témata:  Polsko EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy