Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otrávený agent Skripal byl propuštěn z nemocnice

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Soči - Ruský prezident Vladimir Putin je potěšen propuštěním bývalého ruského agenta Sergeje Skripala z britské nemocnice a přeje mu dobré zdraví. Kremelský šéf to dnes řekl novinářům ve svém letním sídle v Soči. Kdyby prý byl Skripal otráven armádním jedem novičok, byl by mrtev.

Bývalý plukovník ruské vojenské rozvědky byl spolu se svou dcerou Julijí v březnu v anglickém Salisbury přiotráven látkou, kterou byl podle zjištění britských expertů jed novičok, vyráběný v bývalém Sovětském svazu. Podle Londýna vše nasvědčuje tomu, že za útokem stojí Moskva. Rusko ale jakýkoli podíl na otravě popírá.

Julija Skripalová opustila zdravotnické zařízení už počátkem dubna a následně byla převezena na bezpečné místo. Dnes vyšel z nemocnice i její otec; o jeho zdravotním stavu ani postupu léčby nechtějí lékaři hovořit.

Moskva podle dnešního prohlášení ruského vůdce "nejednou navrhovala Londýnu pomoc při vyšetřování Skripalovy kauzy, ale odpovědi se nedočkala". Putin dnes dodal, že tato nabídka stále platí.

"Dej mu Bůh zdraví, jsme vskutku velmi rádi," komentoval zprávu o Skripalově propuštění z nemocnice ruský prezident, který v sovětské éře působil jako agent ruské tajné služby KGB v německých Drážďanech. Po rozpadu Sovětského svazu stál zhruba rok v čele následnické organizace FSB.

Témata:  Vladimír Putin Rusko novičok chemické zbraně Sergej Skripal

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy