Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico se setkal s Junckerem. Slovenskou prioritou bude dohoda k migrační krizi

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Česká televize

Brusel - Slovenský premiér Robert Fico dnes jednal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Slovensko jako předsednická země EU udělá vše k dosažení konečné dohody nad těmi částmi návrhů k řešení migrační krize, u nichž se budou moci země osmadvacítky shodnout.

Přesně za měsíc převezme Slovensko roli předsednické země od Nizozemska. Slovensko patří mezi ty země EU, které stejně jako Česko jednoznačně odmítají kvóty. Komise tento postup naposledy navrhla jako krizové řešení při výrazné zátěži některé členské země ve své představě reformy dublinského systému rozhodování o azylu.

Fico dnes zdůraznil, že jeho země si na věc ponechá vlastní názor. Jako předsednický stát osmadvacítky ale bude v roli nestranného moderátora diskusí států unie. "Rolí předsednické země je, aby pro takovou diskusi vytvořila co nejširší rámec až po možnost dosažení kompromisu," podotkl Fico s tím, že "v některých oblastech" bude dosažení dohody velmi těžké.

Juncker sám dnes před novináři odmítl přímé spojení debaty o návrhu na reformu dublinského systému se slovenskou žalobou mířící proti loňskému většinovému rozhodnutí zemí EU jednorázově přerozdělit 160.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka.

"Slovenská vláda vyjádřila svůj názor a já jej respektuji. Ale nyní je pan Fico zodpovědný za předsednictví a jeho prací bude propojovat různé pohledy členských zemí," poznamenal Juncker.

Velká většina návrhů, se kterými komise v souvislosti s migrační krizí přichází, je podle Fica pozitivní a akceptovatelná. "Kdo by měl být proti plánu návratu k plnému fungování schengenského prostoru v listopadu 2016? Kdo by měl být proti realizaci politického rozhodnutí o zřízení evropské pobřežní a pohraniční stráže?" ptal se před novináři slovenský ministerský předseda. Fico dnes zmínil také "rozumnou" implementaci dohody mezi EU a Tureckem.

Témata:  Robert Fico Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy