Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI do Trumpova štábu opravdu poslala informátora

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

New York - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) skutečně v roce 2016 vyslal do volebního štábu Donalda Trumpa svého informátora, aby zjistil podrobnosti o údajných stycích volebního týmu s Ruskem. Napsal to list The New York Times. Potvrdil tak dřívější informace médií, které v pátek prezident na twitteru označil za "největší politický skandál všech dob".

Informátorem byl podle newyorského listu americký vysokoškolský učitel působící v Británii, který se koncem léta 2016 dostal do kontaktu se dvěma členy Trumpova štábu Carterem Pagem a Georgem Papadopoulosem. Oba FBI podezírala, že s Ruskem udržovali tajné kontakty.

Skandál kolem tajného informátora, kterého republikánští kongresmani označili za "špiona ministerstva spravedlnosti", se stal důvodem zuřivé bitvy mezi vedením FBI a Trumpovými spojenci v Kongresu, napsal The New York Times. Poslanci podporující Trumpa obviňují FBI z překročení pravomocí a žádají, aby jim ministerstvo spravedlnosti o "špionovi" sdělilo detailní informace. Vyšetřovatelé to odmítli.

Newyorský deník napsal, že totožnost informátora zná, nezveřejní ji ale s ohledem na jeho bezpečnost. Podle The New York Times není důvod se domnívat, že by informátor porušoval zákony nebo pravidla FBI. Nasazen byl prý do Trumpova štábu poté, co se FBI dozvěděla, že Papadopoulos má informace o kompromitujících materiálech na Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou, které má k dispozici Moskva.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Donald Trump

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy