Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žháři zapálili kousek od hranic s Českem ubytovnu pro uprchlíky

Oheň, ilustrační fotografie
Oheň, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vídeň - Rakouská policie řeší první případ žhářského útoku na uprchlické zařízení. Nová dřevěná budova v obci Altenfelden asi 13 kilometrů jižně od českých hranic vzplanula v noci na dnešek.

Útoky proti ubytovnám pro žadatele o azyl jsou v Rakousku - na rozdíl od sousedního Německa - spíše výjimečné. Budovu ubytovny útočníci zapálili vůbec poprvé. Podle agentury APA policisté loni zaznamenali 25 útoků, většinou se jednalo o výhrůžky či útoky kamením. V Dolním Rakousku zaútočil muž na migranty airsoftovou pistolí.

"Byl to pro nás šok," řekl mluvčí Červeného kříže Stefan Neubauer. Do objektu se podle něj zhruba za dva týdny mělo nastěhovat 48 migrantů. "Byl to vandalský čin, se kterým jsme se dosud nesetkali," dodal Neubauer s tím, že se organizace na stejném místě pokusí postavit novou budovu. Škody po požáru odhadl na 300 tisíc eur.

Rakouská policie informaci humanitární organizace o žhářství potvrdila s tím, že se podařilo najít dvě ohniska u vnější zdi objektu.

Rakousko loni přijalo 90 tisíc migrantů. Na počátku letošního roku ale Vídeň výrazně zpřísnila podmínky pro podávání žádostí o azyl. V Rakousku migrační krize mimo jiné způsobila nárůst podpory pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Témata:  Rakousko žhářství uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy