Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se bojí Itálie? Nová vláda ji může rozložit

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Paříž - Stabilita eurozóny může být ohrožena, pokud příští italská vláda nesplní závazky v otázce veřejného dluhu, rozpočtového schodku a sanace bank. V Paříži to dnes prohlásil francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire. Všichni si podle něj musejí uvědomit, že budoucnost Itálie je spojena s Evropou a jejími pravidly, která je třeba respektovat.

Le Maire reagoval na konečnou verzi koaliční smlouvy mezi italským protestním Hnutím pěti hvězd a protiimigrační Ligou. Obě antisystémové strany se v ní odvracejí od úsporných opatření, která po Itálii vyžaduje Evropské unie, i když zmínka o odchodu z eurozóny ve smlouvě není.

"Vláda se pokusí snížit veřejný dluh, nikoli prostřednictvím příjmů z daní a pomocí úsporných opatření - politik, které se neosvědčily - ale spíše oživením vnitřní poptávky," uvádí podle italských médií text koaliční smlouvy. Obě strany hodlají "revidovat s partnerskými státy rámec správy evropských ekonomických záležitostí, mimo jiné měnovou politiku, Pakt o stabilitě a růstu a finanční fiskální úmluvu".

Podle francouzského ministra musejí "všichni v Itálii chápat, že budoucnost země je v Evropě a nikde jinde. A sounáležitost s Evropou vyžaduje respekt vůči pravidlům". Závazky, které Itálie přijala, se podle ministra vztahují na všechny italské vlády. Dlouhodobé plnění závazků zajišťuje stabilitu všech, řekl ministr.

Témata:  EU Itálie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy