reklama

Při útoku zahynulo 22 osob a podle britského zpravodajského serveru BBC utrpělo fyzickou a psychickou újmu na zdraví přes 800 lidí. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší obětí byla osmiletá holčička. Mezi oběťmi byli i rodiče, kteří si přišli vyzvednout své děti.

K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Abedi se narodil 31. prosince 1994 v Manchesteru libyjským rodičům. Jeho rodiče se ale před několika lety vrátili do vlasti a podle vyšetřovatelů Abedi před útokem Libyi navštívil. Libyjské úřady zadržely po útoku Abediho mladšího bratra Hashema (v arabském přepisu Haším Abádí)i jeho otce. Hashem přiznal, že nakoupil materiál použitý k útoku. Prý ale nevěděl, kde bude atentát spáchán. Podle některých zdrojů jezdil Salman Abedi o prázdninách do Libye bojovat po boku otce proti režimu tehdejšího diktátora Muammara Kaddáfího a možná byl i v Sýrii. Radikálem se stal kolem roku 2015, a to prostřednictvím internetu a svých přátel. V den útoku prý zanechal své rodině vzkaz, v němž prosil o odpuštění.

Britská policie má dostatek důkazů o spoluvině Hashema Abediho a vydala na něj zatykač. Hashem je v současné době v Libyii pravděpodobně držen v zajetí speciální ozbrojenou jednotkou Rada, která spolupracuje s vládou v Tripolisu.

Podle policie si Abedi vyrobil bombu sám. Není ale jasné, zda někdo další kromě jeho bratra o jeho plánech věděl. Někteří z 22 lidí postupně zadržených britskou policií prý s Abedim měli kontakty, podle vyšetřovatelů byly neškodné. Nikdo ze zadržených nebyl obviněn a všichni byli propuštěni.

Po útoku bylo v Británii ohrožení terorismem zvýšeno na nejvyšší stupeň.

Britská kontrarozvědka MI5 zahájila vnitřní vyšetřování toho, zda správně vyhodnotila zpravodajské informace o extremistických postojích Abediho. Ten před útokem přiletěl do Británie z německého Düsseldorfu, kam dorazil z Istanbulu. Turečtí činitelé uvedli, že v Istanbulu jen přestupoval a že let původně zahájil v libyjském Tripolisu. Nepotvrdily se informace německého listu Der Tagesspiegel, podle níž útočník letěl přes Prahu. Vyšetřovací zpráva loni v listopadu uvedla, že MI5 chybně vyhodnotila nejméně dvě varování před Abedim, jenž měl být zařazen do kategorie vysoce nebezpečných osob a 24 hodin denně sledován.

Jen dva týdny po útoku v Manchesteru otřásl Británií další teroristický útok, který si v Londýně vyžádal osm obětí.

Grandeová po útoku přerušila své turné Dangerous Woman Tour. O několik týdnů později však vystoupila společně s řadou hvězd populární hudby, včetně rodáka z Manchesteru Liama Gallaghera (dřívějšího zpěváka kapely Oasis), na charitativním koncertě One Love Manchester, na němž se sešlo přes 50.000 lidí. Výtěžek šel na pomoc zraněným a pozůstalým. Letos v dubnu vydala Grandeová první song od útoku, píseň No Tears Left to Cry (Žádné slzy pro pláč).